JuL remember

Žurnalisto Julijaus Lozoraičio nostalgiškasis "blogas".

Mano nuotrauka
Vardas:
Vietovė: Vilnius, Lithuania

Daug praeity. Nedaug ateity. Bet vis vien įdomu, kas bus.

17 birželio 2006

"Buvo birželis..." - tęsinys Nr.3

Vaido Jauniškio geranoriškumo dėka prisiminimai apie "dešimtuko" diplominius atsidūrė interneto žurnale "menufaktura.lt" (ačiū Vaidui :). Susigūžęs laukiau kokių nors "antausių" komentaruose - dėl klaidelių, ar dėl to, ką nors neteisingai interpretuoju - kol kas komentarai maloniai stebina geranoriškumu. To įkvėptas tęsiu šį darbelį... Beje, vieną klaidelę pats užfiksavau: Akademinio teatro apšvietėjo Šeduikio vardas buvo Albertas (techninė klaidelė, neįsirašė pataisa, atsiprašau tų, kas jį pažinojo). Kažkur autriaus archyvuose yra išlikusi ir tų laikų jo nuotrauka. Kai surasiu - būtinai įdėsiu į šį savo "blogą"

* * *



A.Čechovo dramaturgijos ištraukos. "Dėdė Vania" Astrovas (A.Latėnas) ir Sonia (D.Storyk). Vėliau, pas Nekrošių, šią porą vaidino Kostas Smoriginas ir Dalia Overaitė.
Jis-jai: "kaip svarbu gyvenime matyti kažkokį žiburėlį..." Ji-jam: "o jūs negerkite daugiau..."





Taip pat "Dėdė Vania", regis, tas momentas, kai Voinickis (K.Smoriginas) užklupo Jeleną Andrejeną (ją vaidino lyg tai Irena Kriauzaitė) Astrovo glėby. Algis čia vaidina žavų įžūlų ciniką. Kostas pas Nekrošių šiame vaidmeny finale kriokė keturpėsčias kaip žvėris. Buvo žymiai baisiau ir tikroviškiau. Tokia tad evoliucija...




F.Dostojevskio "Nusikaltimas ir bausmė". Scena "pakasynos pas Marme- ladovus". Dalia Overatitė vaidino prostitutę Sonią, Dalia Storyk - jos motiną Jekateriną Marmeladovą, Kristina - buto šeimininkę vokietę Amaliją.





... Net stebint fantastišką Jūratę Onaitytę - Jekateriną šiuolaikiniame kauniečių "Nusikaltime...", atmintis vėl transliavo prieš tris dešimtmečius įsirėžusias Dalios Storyk nepakartojamas to jos vaidmens intonacijas ir ekspresyvią plastiką...





Ištrauka iš Borcherto "Lauke, už durų". Kažkada tuo pat metu šis veikalas buvo vaidinamas ir Panevėžy, pas Miltinį. Koks kontrastas: čia Bekmanas - Algis Latėnas su savo vešlia ševeliūra ir akiniais, grimu nupieštais ant veido... Finale - patetiškas jo monologas "pistoleto" šviesos pluošte su buteliu rankoje ir skambant Betoveno "Džiaugsmo odei" - kaip tuomet tai drąsiai atrodė ir skambėjo!


* * *

Pabaiga - kitame "poste"...